Sunday, August 17, 2014

Elementi i oblici

Elementi predstavljaju stanja Qi i javljaju se u sljedećim fazama:


1. Mu ili stablo (drvo), gdje se Qi uzdiže i raste i predstavljeno je oblikom uspravnog pravougaonika, zbog samog načina na koji se odvija kretanje energije. Ako nečemu želimo dodati energiju drveta i pospješiti njegov rast, možemo ga aktivirati pomoću biljke ili dekoracijom sa uzdužnim prugama i pravougaonicima, kao što je uski, jednokrilni visoki ormar i sl. Zašto drvo nepovoljno utiče na element zemlje? Zbog toga što njegov rastući Qi čini zemlju nesigurnom i uzurpira njene temelje. Zbog toga će ovaj destruktivan odnos  destabilizovati zemljane sektore. 

2. Huo ili vatra -  Qi u stanju  širenja  predstavljena je oblikom trougla, koji je najaktivniji i najdinamičniji, ali i najoštriji oblik. Unošenjem trouglastih oblika energiziramo element vatre koji označava pokret, dinamiku i akciju. Svjetlo (sunce) je Qi vatre. Vatra je destruktivna za metal, jer imaju dijametralno suprotan način kretanja Qi, vatra se širi, metal se skuplja i centrira, nastojeći da ostane kompaktan, dok ga vatra deformiše i preoblikuje. Zbog toga se element vatre i trouglasti oblici ne primjenjuju u sektoru zapada i sjeverozapada, osim u periodima kada je neophodno ublažiti negativne efekte određenih letećih zvijezda.

3. Tu ili zemlja, Qi se spušta i prizemljuje, traži svoje temelje, zbog čega je predstavljena oblikom kvadrata kao jednim od najstabilnijih oblika, to je takođe niski namještaj koji ne seže u visinu, već se bazira prema zemlji, djelujući sigurnije i stabilnije. Ono čemu želimo dati stabilnost, učvrstiti ga, ali i donekle učiniti nepokretnim, energizirat ćemo kvadratnim oblicima, zemlja je najtvrđi i najgušći element, najslabije pokretljivosti i trebamo znati da može stvoriti stabilno okruženje ali i stagnaciju. Element zemlje nepovoljno utiče na vodu, zato što njen Qi stabilnosti i utemeljenja negativno utiče na Qi koji želi da teče i razlijeva se. Zemlja i kvadratni oblici se ne primjenjuje u sjevernom sektoru. Zemlji pripadaju svi zbijeni i natrpani obrasci, poput ogromnih, pretrpanih ormara i teških komada namještaja (planina), zbog čega trebamo biti veoma oprezni u pozicioniranju ovakvih stvari u domu, kako se ne bi zagušili energetski tokovi.. 

4. Jin ili metal, Qi se skuplja i centrira, zbog čega je predstavljen oblikom kruga odnosno centripetalnom silom koja se kreće prema centru. Zašto element metala povređuje drvo? Zbog toga što metalni Qi skupljanja  i centriranja nepovoljno djeluje na Qi rasta i stoga ćemo nastojati da što manje povređujemo sektore drveta, istok i jugoistok sa okruglim oblicima i elementom metala. 

5. Shui ili voda, Qi u fazi opuštanja i razlijevanja, ona jedina ima talasasti, opušten oblik. Uvođenjem talasastih oblika i tekstura stvaramo opuštaući Qi. Voda je destruktivna za vatru, u vrijeme kada je voda prosperirajući element (zima/sjever), sunce (vatra) je najslabije, odnosno, njen razlivajući Qi destruktivno djeluje na dinamičnu prirodu vatre. Voda je najniži oblik energije (sjever, Kun), a vatra njen najviši oblik (jug, Li),  ovaj odnos ima prirodu opozicije koja teško pronalazi tačku balansa, jer svaka teži da prevlada i  poništi onu drugu.  Zbog toga je voda u principu nepovoljan element na jugu. 







No comments:

Post a Comment