Tuesday, September 17, 2013

Feng-shui koncept

Feng-shui koncept je baziran na  filozofiji pet elemenata i njihovoj korespondenciji sa glavnim i sporednim stranama svijeta, koji svoju praktičnu svrhu pronalazi primjenom u radnom i životnom prostoru, sa ciljem identifikacije problematičnih sektora, otklanjanja blokada i nepovoljnih faktora, te harmonizacije prostora odgovarajućim materijalima, bojama i simbolima radi poboljšanja opšteg kvaliteta života u svim segmentima.

Danas je ova drevna tehnika veoma komercijalizovana i svedena na internet prodaju različitih simbola koji obećavaju rješenje svih problema. Međutim, feng shui je mnogo više od pukog premještanja stvari i postavljanja figura i simbola u domu.

Metafizička i simbolička dimenzija feng-shuija

Feng shui, prije svega, ima svoju metafizičku dimenziju. S jedne strane on jeste simbolički, ali  sve što posjeduje materijalnu formu ima i svoju metafizičku pozadinu koja korespondira sa onim što je utisnuto u kolektivnu svijest. Ruža ili srce su simbol ljubavi, oružje ili nož su simboli agresije i nasilja i sl. Crvena boja simbolizira vatru, akciju i strast, zelena boja drvo, prosperitet i rast. Elementi imaju svoje fizičke predstavnike koji simboliziraju odgovarajući tip energije. U tom smislu, feng shui je veoma inspirativna, kreativna i zabavna tehnika koja oplemenjuje naš duh i prostor, jer nas navodi da upoznamo novu dimenziju našeg prostora i stvorimo kvalitetnu konekciju s njim. Bez te konekcije efekti će biti veoma slabi. Upoznajući naš prostor, najprije ćemo upoznati sami sebe. Identifikovanjem trenutnog tipa energije, pomoću figura, slika na zidovima, stanja u našim ormarima, rasporeda prostorija, orijentacije uzglavlja kreveta, otkrit ćemo psiho-emocionalnu strukturu čija koju emituje naš prostor i sami se uvjeriti koliko smo nesvjesno doprinijeli stvaranju blokirajuće energije u određenim sektorima života.

Kada se prvi put susretnemo sa feng-shuijem, uglavnom se baziramo na njegov simbolički aspekt i ako naše finansije nisu na zadovoljavajućem nivou, nabavimo žabu sa novčićem i očekujemo priliv bogatstva. Ubrzo ćemo se razočarati i otkriti da ne funkcioniše ili ćemo ipak imati tek neznatan dobitak novca.  Vjerovatno moramo raditi nešto sasvim drugo, možda nam komunikacija uopšte nije jača strana, a nedostatak novca je samo rezultat neprohodnih komunikacijskih veza. On jednostavno nije mogao da teče prema nama jer smo blokirali energetske prolaze. U tom slučaju,neophodno je sve sektore života dovesti u harmoniju, a ne samo prebaciti težište ne element bogatstva. Cilj feng-shuija je uspostavljanje ravnoteže, otkrivanje faktora koji uzrokuju nedostatak harmonije. Prenaglašenost jednog sektora će stvoriti deficit na drugoj strani, zato trebamo identifikovati sve "oštećene" sektore i postepeno ih dovesti u harmoniju. .

Da bismo pravilno razumjeli feng-shui koncept, neophodno je temeljno znanje o djelovanju elemenata. Svaki element ima svoj pripadajući organ u tijelu, emociju, godišnje doba ili doba dana, temperaturu, pozitivan i negativan način ispoljavanja, boju, okus, zvuk, hranu i sl.

Na primjer, zemlja ima osobinu da štiti, čuva, brine, ali i da zatrpava, ograničava, blokira, opisuje sigurnost, materiju, ishranu, brigu, slatko, naše fizičko tijelo, kosti, mišići, meso su zemlja, ona je najgušći i najteži element.  Ovakav tip čija je dobar za jugozapad, centar ili sjeveroistok doma, jer ih otežava, čini stabilnim i sigurnim, ali nije povoljan za sjeverni sektor jer  iz njegovog sazviježđa Ursa major (Veliki medvjed) dolazi priliv glavne energije koja pripada elementu vode (1). U ciklusu elemenata zemlja zagađuje vodu i blokira početni potencijal. U tom smislu, postoje elementi koji podržavaju jedan drugog, elementi u sukobu i elementi koji crpe jedan drugog i to je osnova u praktičnoj primjeni feng-shuija, gdje praktikant cijeni odnos elemenata i način na koji će pojačati povoljan ili iscrpiti nepovoljan element i dovesti ga pod kontrolu.  


Element zemlje 

Element zemlje pripada jugozapadu (jin zemlja) i sjeveroistoku (jang zemlja),  kroz osu sjeveroistok-jugozapad energija se zgušnjava i postaje teža, statična, zemlja prima i sažima energiju, uvlačeći je prema unutra. Osa sjeveroistok-jugozapad predstavlja glavnu energetsku osu zemlje. Jugozapad predstavlja roditeljsku ulogu, korijene i porijeklo, odnosno korijensku čakru kroz koju smo povezani sa materijalnom ravni. Neharmoničan jugozapad stvara zaglavljenost u prošlosti. S druge strane, sjeveroistok predstavlja krunsku čakru, vezu sa višim sferama svijesti i ima više metafizički aspekt u odnosu na jugozapad.

Pogledajmo trigram kun koji simbolizira jugozapad (jin zemlju), isti je sačinjen od tri isprekidane  linije i predstavlja  otvorenost za primanje uticaja na sva tri nivoa - nebeskom, ljudskom i zemaljskom. Ovdje je energija potpuno statična, pasivna i tamna (yin), pa je neophodan uticaj muškog polariteta - trigrama čijen, smještenog na sjeverozapadu, koji je potpuno aktivan, svijetao (yang). Kosmička suština zasniva se na dualističkoj teoriji yina i yanga koji su prisutni u svemu postojećem. U široj feng-shui praksi, jugozapad se posmatra kao polje odnosa i braka, ali ne možemo tako jednostrano posmatrati segment odnosa, bez interakcije sa njegovim nebeskim parom. U suštini, jugozapad je polje majčinstva i nije toliko atraktivan za samce i one koji su u potrazi za partnerom, već više za one koji su u braku ili ulozi roditelja, gdje ojačan element zemlje unosi stabilizaciju. Općenito,  osa sjeveroistok-jugozapad je  statična i  za pokretanje stvari s mrtve tačke potrebno je aktivirati dinamičnu osu jugoistok-sjeverozapad. Stvar je naših afiniteta da li više volimo stagnaciju i tapkanje na sigurnom, ili ćemo unijeti malo dinamike u svoj život. U kombinaciji statičnog sektora jugozapad i dinamičnog sektora sjeverozapad, dobivamo idealan odnos u kome ženska energija jugozapada nastoji da uzemlji i stvori sigurnost, dok muška energija sjeverozapada uzdiže energiju prema gore, ne dozvoljavajući da stagnira. Da bi se uspostavio balans, neophodna je doza mudrosti i vještine poznavanja elemenata. 

Energija prvobitno nema svoju manifestovanu formu i predstavlja  priliv božanske volje za stvaranjem, spušta se kroz različite sfere, te silaskom u sublunarnu sferu (sferu elemenata), poprima opipljive i vidljive oblike, boje, zvuk, emocije i sl. Kako u kosmosu vlada stalni priliv nove energije koja teži da se manifestuje, tako dolazi i do širenja kosmosa te stalnog kretanja i stalne promjene. Ništa nije statično i nepromjenjivo, sve je uslovljeno faktorom vremena, a tako kaže i drevna mudrost I-chinga na koju se oslanja feng-shui.

Tako se i feng-shui velikim svojim dijelom bavi uticajem vremenskih ciklusa na svijest čovjeka i na svijest prostora, stalnim praćenjem kretanja letećih zvijezda. 



No comments:

Post a Comment