Sunday, August 17, 2014

Feng shui - mitovi i zablude

1) Simboli moraju biti kineski?


Feng-shui je veoma duboka i slojevita metafizička disciplina koja danas, uglavnom, svoju širu primjenu  ima na svom simboličkom nivou. Taj njegov simbolički dio je otišao u potpuno krivom smjeru i učinio da se zanemare osnovni temelji ove drevne filozofije i stvori stereotipan pristup "rješavanja" problema pomoću čarobnih alatki.  Nemilosrdna je upotreba feng-shu simbola i proizvoda koji se plasiraju na web sajtovima raznih feng-shui "majstora" koji čak "energiziraju" razne proizvode  za privlačenje zdravlja, novca itd.,  u raznim setovima  za "leteće zvijezde", koji se kreću oko 300-400 USD.   To je čisto komercijalni feng-shui koji sa autentičnim i tradicionalnim nema mnogo dodirnih tačaka. U tom domenu, feng-shui izlazi iz svojih okvira i dobiva neke religijske konotacije, gdje se kupljenim simbolima pristupa kao božanstvima i slijepo vjeruje da će ispuniti naše želje i potrebe.  Feng-shui nije religija, on prvenstveno podrazumijeva praktičnu primjenu teorije pet elemenata (Wu Xing) i čisto je metafizičkog karaktera, ali su praktikanti s vremenom usvojili primjenu određenih kineskih i budističkih bogova, jantri i mantri, što ne znači da je feng-shui isključivo namijenjen za sljedbenike politeističkih religija i da nije prikladan za podneblja gdje se poštuje tradicija monoteizma, hrišćanstva, islama, niti da jedan sljedbenik islamske religije treba u svom domu držati figuru nasmijanog Bude ili kineskih bogova kao što su Fuk, Luk, Sao, ako se to kosi sa njegovim uvjerenjima, ali će podjednako uspješno aktivirati određene sektore primjenom drugih aktivatora energije. Prva i najveća greška u pristupu feng-shuiju jeste njegova mistifikacija i nerazumijevanje suštine, zbog čega se plašimo odstupiti od primjene simbola koje nalaže komercijalni i simbolički feng-shui. Odbacivanjem takvog pristupa, osiguravamo mogućnost stvaranja dobrog feng-shui našeg životnog prostora, bilo kakav oblik robovanja neće osloboditi našu kreativnost i maštu. 

Vjerovatno su mnogi od nas, u prvom kontaktu sa feng-shui filozofijom, nastojali da nabave što više kineskih simbola i u jednom trenutku naš dom je počeo da liči na feng-shui prodavnicu. Takav pristup feng-shui simbolima ima isključivo psihološki efekat, gdje simbol emituje vibraciju našeg vlastitog vjerovanja i kratkoročno može dati rezultat ali čim mu prestajemo davati vibraciju, on "umire". Nije rijetkost da nam žaba s novčićem, kada je postavimo u dom, donese neznatnu količinu novca i sve na tome ostane. Određeni feng-shui simboli potiču iz miljea kineske mitološke, religijske i  kulturno-istorijske baštine i mi nemamo adekvatnu duhovnu poveznicu, koju možemo imati sa nekim univerzalnim simbolima, kao što je cvijeće, drveće, kristali, kamenje, fontane, akvarijumi ili bliska religijska obilježja. U svakom slučaju, imamo na raspolaganju veliki dijapazon mogućnosti da aktiviramo određene sektore doma, ali ono što je veoma važno, a što se na komercijalnim sajtovima ne pominje, jeste činjenica da svaki dom ima svoju natalnu kartu i da postoje sektori doma koji prema teoriji 8- palača ili natalnoj karti (letećim zvijezdama) predstavljaju nepovoljne sektore koje je bolje ostaviti mirnim i ne aktivirati, jer sama činjenica da smo aktivirali  određene sektore ne znači da ćemo privući dobru sreću. Na primjer, ako natalna karta našeg prostora govori da u sektoru juga imamo kombinaciju nepovoljnih zvijezda zemlje 2 i 5, koje su dovoljno jake jer ih podržava vatreni element ovog sektora, ako dodatno ojačamo element vatre u južnom sektoru, možemo privući bolest ili neke druge loše posljedice.

Zhang Li - kinesko božanstvo za privlačenje bogatstva, pozlaćen, nakićen, ali možda nije u skladu sa našom percepcijom bogatstva, možda ćemo bolju poveznicu imati sa običnom staklenom teglom napunjenom kovanicama, postavljenom pored ulaznih vrata koja će potencirati priliv novčane energije. Umjesto šupljih kineskih novčića, koji kod nas nemaju upotrebnu vrijednost, bolje je koristiti prave novčanice koje koristimo u svakodnevnom životu, jer sa takvim novcem imamo jaču energetsku poveznicu.   


2) Feng-shui je formula za brzo bogaćenje?


Zapadnjački pristup feng-shuiju i općenito istočnoj duhovnosti ide u pravcu brzih, vidljivih rezultata poput crvenog ferarija u garaži, dobitka na loto-u, idealnog partnera i života kao iz bajke u kome ćemo plivati u novcu. Ovakav pristup dodatno podstiču knjige bombastičnih naslova kao što je "brzi feng shui za novac" i sl., koje treba izbjegavati u širokom luku i nisu ništa više od ranga horoskopa u dnevnoj štampi. Svaki pojedinac ima svoj finansijski potencijal, opisan njegovom Bazi natalnom kartom i elementom bogatstva  u kojoj će snaga day-mastera i prisustvo elementa bogatstva pokazati da li uopšte postoji potencijal da osoba rukuje sa većim količinama novca, dok se na osnovu vremenskih ciklusa (stubova sreće) cijene povoljni periodi za takve mogućnosti.

Ono što feng-shui može odraditi na polju finansija, jeste da se analizom prostora otkriju eventualne blokade ili nepravilnosti koje uzrokuju zastoj i odliv novca ili nas drže zaglavljenim u pogrešnim obrascima ponašanja, kao i povoljni sektori doma koje treba aktivirati za privlačenje finansijskog blagostanja. Tu se primjenjuje teorija 8 palača, kao i formula letećih zvijezda, gdje se aktiviraju povoljne zvijezde.  U formuli letećih zvijezda, najvažnija je kombinacija planinske i vodene zvijezde, gdje planinska zvijezda opisuje zdravlje i međuljudske odnose, dok se vodena zvijezda odnosi na potencijal bogatstva. U tom sektoru, kao i sheng-chi sektoru prema teoriji 8 palača, postoje mogućnosti da se na nivou doma ili pojedinačnih prostorija aktiviraju finansijski potecijali i uhvati povoljan Qi.  Takođe, ne smijemo zanemariti feng-shui okruženja i sve spoljašnje faktore koji mogu podržati ili ometati priliv finansijskog blagostanja u naš dom.


3) Leteće zvijezde - univerzalni lijekovi?


Leteće zvijezde za određenu godinu predstavljaju opšti okvir Qi energije, ali se lijekovi i aktivatori uvijek primjenjuju u odnosu na natalnu kartu doma. Tako, svaka tema u kojoj se obrađuje pozicija mjesečnih ili godišnjih letećih zvijezda, jeste poput slova na čistom papiru, ali naš dom je već ispisana knjiga i trebamo voditi računa da naš dom ima svoje energetske prednosti i mane, odnosno sektore sa dobrim i lošim potencijalima koji u interakciji sa letećim zvijezdama stvaraju određeni model Qi, specifičan za svaki prostor pojedinačno, tako da nećemo u dva doma imati potpuno isti tip energije i ne možemo davati iste prognoze. Univerzalni recepti za novac, ljubav, leteće zvijezde, figurice, zmajevi, žabe sa novcem i sl., mogu više djelovati zabavno nego što će uistinu poslužiti u svrhu prevencije i zaštite od negativnih uticaja.




No comments:

Post a Comment